YIS Gewichten

'Gewrichten van handen en voeten'

De volgende oefeningen houden de gewrichten soepel. Zit op de grond in de Kleermakerszit of in de Rots Houding.

De handen

1. Houd de rechter handpalm, met de handpalm naar boven, voor je hartstreek met de elleboog tegen je romp. Pak met je linkerhand, met de handpalm naar beneden, van onderaf de rechterduim met de vingers er om heen en buig deze naar beneden, naar de achterkant van de pols toe en laat de rechterarm zich strekken. Voel hoe de duim weerstand biedt tegen deze beweging, het wordt een schrijnend gevoel. Houd deze houding ongeveer 1 minuut vol. Adem dan in, houd de adem vast en laat de duim loskomen in een tegengestelde beweging.
Vervolg met dezelfde oefening bij elke vinger van dezelfde hand.
Wissel nu van hand en voer dezelfde rekoefening uit.

2. Zet beide handen voor je op de vloer met gespreide vingers naar voren en de duim naar achteren. Beweeg je nu naar voren, zodat er een flinke buiging van de polsgewrichten en een rekking van de vingers is. Voer voorzichtig de druk op met het gewicht van je lichaam.

3. Pak met de duim en de gebogen wijsvinger van de ene hand het buitenste kootje van de duim van de andere hand en trek eraan. Voel hoe de duim weerstand biedt en laat deze weerstand los en trek nog iets verder. Sommige mensen horen en voelen dan een knakkend geluid, vooral als je even trekkend schudt.
Laat de duim geleidelijk los en voer dezelfde rekking uit bij elke vinger van dezelfde hand.
Wissel nu van hand en voer dezelfde rekoefening uit.

4. Houd de rechterhand voor de hartstreek met de rug naar boven gericht. Plaats de linker duim op de rug van de hand en grijp met de vingers van de linkerhand om de buitenkant van de pink heen. Duw nu met de duim en trek met de vingers de hand naar links in een draaiende beweging. Houd deze draai 1 minuut vol. Adem dan diep in en houd de adem vast en laat de rechterhand terugkomen in de uitgangspositie.
Verwissel nu van hand en doe dezelfde rekoefening.

5. Draai de rechterhand nu met de handpalm naar boven voor de hartstreek. Grijp nu met de linkerhand onder de rechterhand door met de vingers om de duim en de muis van de rechterhand. en trek met de vingers van de linkerhand de rechterhand in een draaiende beweging. Als je door zou draaien zou het lichaam naar rechts vallen. Na 1 minuut adem je diep in en houd de adem vast en laat de rechterhand uit de draai komen.
Verwissel nu van hand en doe dezelfde rekoefening.

6. Masseer met je linkerhand de rechterhand. Grijp eerst met de linkerhand stevig om de rechter pols heen en draai al masserende de pols. Voel daarna met de linkerhand om de rechter heen met de linker duim of er pijnlijke plekken zijn in of op de rechterhand en masseer deze met een drukkende en draaiende beweging van de duim.
Verwissel nu van hand en doe dezelfde massage.

7. Strengel nu de vingers van beide handen en beweeg de handen ten opzichte van elkaar. Masseer zo de zijkanten van de vingers.

8. Sla nu beide handen actief uit, terwijl je ze los laat hangen (een beetje stevig, alsof je hout hakt met je handen) en houd dit 2 minuten vol. Voel daarna hoe de energie uit de handen straalt.

 

De voeten

1. Leg je linker voet over je rechterdij. Met je linkerhand grijp je je onderbeen vlak boven het enkelgewricht en met je volle rechterhand je tenen. Draai nu je linker voet met je rechterhand en houd je linkerhand stil. Maak een zo groot mogelijke cirkel.
Idem met de rechter voet.

2. Pak nu met je duim en gebogen wijsvinger je grote teen en draai hem een tijdje met de klok mee en dan een tijdje tegen de klok in. Trek er nog even aan vanuit de top en voel hoe hij weerstand biedt. Laat deze weerstand los en verhoog een beetje de trekkracht. Ook hier kan een knakkend geluid hoorbaar zijn.
Doe hetzelfde nu met elk van de volgende tenen.
Idem met de tenen van de andere voet.

3. Pak met je handen de zijkanten van een voet vast en draai de middenvoet in een torsie de ene en de andere kant uit.
Idem bij de andere voet.

4. Masseer de voetzool en de enkel, vooral op de plekken die wat gevoelig zijn.

5. Pak met beide volle handen je onderbeen, vlak boven de enkels, laat je voet los en schud de losse voet stevig.
Idem bij de andere voet.

 

Het gehele lichaam

1. Maak een losse vuist en klop het gehele lichaam met een redelijke stevigheid.

2. Indien je RSI hebt in bijvoorbeeld je arm, houd dan de arm stevig en klop iets sterker op de hele arm zodat de energiën los kunnen komen.

3. De knieën en heupen kan je wat zwaarder kloppen, omdat daar de energiën op een dieper niveau vast kunnen zitten

3. Je rug kan je door partner laten kloppen.

4. Indien de vingers wat reumatisch zijn, leg dan de hand op de knie en klop de gehele hand en ook de vingers. Het zal pijn doen, maar als je het regelmatig doet, zal de beweging van de vingers verbeteren en de pijn verminderen.

4. Ga in meditatiehouding zitten met een rustige en heldere geest.

pinklotus advaita vrijheid YIS meditaties kundalini yoga gedichten tekeningen